Paragliding i Norge

Norge er et land i Europa, som ligger på den vestlige og nordlige delen av den Skandinaviske halvøy. Landet grenser imot Finland, Russland og Sverige. I nord, vest og sør er Norge omgitt av hav. Øygruppen Svalbard og Jan Mayen tilhører Norge sammen med Bouvetøya, Peter 1 øy og Dronning Maud Land i Antarktis. Norge er et langt og smalt land, med en utrolig lang kystlinje. Landet er lite befolket, innbyggertallet ligger på ca. fem millioner. Hovedstaten heter Oslo, tidligere Kristiania, og landet har to offisielle språk: norsk og samisk. Norge er et av verdens rikeste land. Rikdommen skyldes blant annet tilgang til flere viktige energikilder som vannkraft, olje og gass. Landet har en sterk industrialisering, kort avstand til viktige markeder i Vest-Europa, politisk stabilitet og en befolkning med et relativt høyt utdanningsnivå.

Norges lange kystlinje

Norge har en lang kystlinje med mange fjorder og bukter. Fastlandet strekker seg over 13 breddegrader. Klimaet er bestemt av Golfstrømmen, sammen med sørvestlige vinder som frakter med varmere luft, gjør den landet mildere enn den nordlige beliggenheten skulle tilsi. Norges klima er preget av store motsetninger forårsaket av topografien med fjorder og daler, høye fjell og store fjellvidder. Variasjonene fra år til år er temmelig store, særlig i de nordlige landsdeler. Norge har ett yrende plante – og dyreliv som varierer i takt med naturforholdene. Den unike naturen i Norge gjør paragliding til en ettertraktet sport. Paragliding er en flott mulighet til å oppleve Norge ifra luften, og i Norge er det mye å oppleve. Man kan fly langs vannet, gjennom snødekte fjellheimer og over skoger og åpne vidder. Visste du at hele 37 % av Norge er dekket av skog? Alt er enda mere imponerende sett fra luften.

Flysertifikat fra godkjent lærested

Skal man drive med paragliding i Norge så må man ha flysertifikatet. Da går man igjennom fem nivåer på et godkjent lærested. I Norge kan man konkurrere i luftsporten. Det er to grener man kan konkurrere i, og det er distanseflyging og akrobatikk. 4. juli 2017 satt Pål Tore Sveen en ny norsk rekord på fri distanse med paragliding. Han fløy over 248 km. Det er takket være teknologi at man kan ta paragliding til nye høyder. Teknologien har forbedret utstyret slik at man kan holde seg lenger oppe i luften, og fly over flere mil.

Paragliding i Norge

Norges Luftsportsforbund er et forbund som håndterer ulike grener for luftsport. Alle som vil utøve luftsport lovlig i Norge må ha gjennomført et kurs i regi av en godkjent klubb, og man må være medlem i Norges Luftsportsforbund.  Eller inneha tilsvarende sertifikat utstedt av organisasjoner tilknyttet CIVL og FAI. Det finnes over 43 paraglidingklubber fordelt i Norge, og de fleste av disse klubbene holder jevnlig kurs for nybegynnere. Det første steget mot minnerike opplevelser i luften, er å finne og ta kontakt med din nærmeste klubb og få mer informasjon om når kursene starter opp. Dette er noe du kan gjøre felles med venner eller familie. Sporten oppleves bedre med kjente mennesker man kan dele opplevelsene med.