Hva er paragliding?

Menneskehetens ønske om å fly har ledet til utrolige ting, og paragliding er en av de tingene som vi mennesker har oppfunnet for å komme nærmere flyve drømmen. Paragliding vil si at man flyr med en paraglider, og med hjelp av luftstrømmer og oppdrifter. Man bruker de samme prinsippene som seilfly og hangglidere gjør. Forskere er uenige om hvordan konseptet om paragliding oppsto, og man mener at sporten har hatt flere ulike opphav. I dag er paragliding blitt mer moderne ved at man benytter seg av datateknologi for å forbedre designet og teknikkene. Selv om paragliding fortsatt benytter seg av duk og liner, har teknologien gjort det mulig at man kan fly i flere timer og over flere mil. Utviklingen av paraglideren har vært rimelig stor i løpet av de siste 20 årene. Mer aerodynamiske vinger, tynnere liner og aerodynamisk liggeseler er noen av fremskrittene som har blitt utrettet.

Nødvendig med flysertifikat

For alle som ønsker å fly med paraglidere, så må man ha flysertifikatet først. Flysertifikatet er delt inn i fem nivåer:

  • Nivå 1 brukes ikke i paragliding, men nivået er innført for at man skal ha samme gradering på paraglider og hangglider. I paragliding får man nivå 2 når man er ferdig med et kurs.
  • Nivå 2 begynner etter endt kurs, og man regnes fremdeles i kategorien elev. På nivå 2 kan man begynne å fly på egenhånd på steder instruktøren din har godkjent for deg. Man har kun lov til å utføre såkalte glideturer.
  • På nivå 3 kan man begynne med lett sveving. Det betyr at man har lov til å drive med hang-flyving, (flyr på vinden som blir presset opp langs fjellsiden og stige sammen med den). Man kan fly i lett termikk uten for mye turbulens.
  • På nivå 4 kan man drive med avansert sveving. Det innebærer at man kan fly i mer turbulent luft og i vanskeligere forhold.
  • På nivå 5 har man nådd det øverste nivået og kan begynne å fly distanseturer. Du kan bruke all den kunnskap og erfaring du har tilegnet deg til å fly distanser på flere mil langs nytt og ukjent terreng. Med nivå 5 kan man også begynne å konkurrere både nasjonalt og internasjonalt.

Mange mulige turer i flotte Norge

Det er mange turer man kan ta i Norge, og man får en unik opplevelse ved å se Norge fra luften. Før du reiser ut for å fly, er det lurt å laste ned en app som alltid kan angi din posisjon. Da vil du alltid vite hvor du befinner deg i tilfelle du må hentes eller har vært utsatt for en ulykke. Ta alltid med deg selen din. Det er et fiskesnøre med et lodd i. Den kan være nyttig å ha hvis du setter deg fast i et tre, og må ha hjelp til å komme ned på bakken. Husk alltid å si ifra til noen hvor du skal. Blir du utsatt for en ulykke mens du er ute på tur, er det smart at noen andre vet hva du gjør og hvor du skulle.